Nuffnang

Wednesday, 11 July 2012

Ego :')

Assalamualaikum ...


Manusia mana yang tak da ego? Ce bagitau sikit manusia mana yang tak da ego? Sape wey yang tak da ego tu? Tabik sikit pada sape yang tak da ego tu. Tipu lah kalau tak da ego kan? Ego mesti ad juga kan walaupun skit. Kan kan? Yang beza nya ego tu sikit banyak tinggi rendah je kan.

Bila ego tu tinggi, tak boleh juga. Kalu rendah pun tak boleh juga. Means, kena sederhana kat tengah2. Tak tinggi tak rendah. Pandai pandai lah jaga ego tu supaya tak tinggi dan tak rendah sangat.

Dalam kehidupan ni ego jangan lah tinggi sangat, nanti susah hidup. Bersyukur lah ada ego walaupun rendah tinggi mana pun. Macam mana nak tau yang kita da ego tinggi atau rendah? Ha ! Bila ada orang cakap kat kita yang kita patut buang ego tu. Bila ad yang cakap macam tu kat kita baru lah kita tau yang kita ad ego. Nampak tak dia berani cakap kat kita yang kita ad ego? Dia berani bersuara kat kita. Adakah dia sayang kita? Adakah dia saja nak perli kita? Adakah dia sekadar cakap macam tu? Adakah tu memang keja dia asyik tegur orang? Atau dia menyibuk nak tegur kita? Nak tau? Tanyalah dia. Sebab dia yang tegur kita macam tu.Tapi kita boleh agak kan?



Bila dah tau kau tu ad ego, cuba cuba lah buang sikit sikit. Bukan ap, berubah untuk kebaikan tak salah kan? Bukan time tu ego tu hilang, amik masa juga lah nak buang. Slow slow, take time bebeh :’) Tak tau nak buang macam mna? Aku pun tak tau nak buang macam mana. Tanya lah pada yang menegur tu. Dia tegur bukan main tegur je kan? Mesti dia ad reason kenapa tegur kamu macam tu.

Kau ingat senang nak buang ego tu? Ego tu kan memang ada dalam diri. Dah tu kau tu tang mana tak da ego nya? Mai cite sikit kat aku. o.0


2 comments:

  1. hehe betul! setiap org ada ego masing2...lalalla

    ReplyDelete
  2. @hairy : hahaha, ye ! setiap orang ada ego kan? :')

    ReplyDelete

feel free to comment :)